Det här ska du tänka på när du köper begagnat

Vid köp av begagnade produkter är det viktigt att ha vissa saker i åtanke. Det gäller att bedöma skicket på produkten och att det överensstämmer med det som säljaren har presenterat. Detta kan vara klurigt om det gäller begagnade köp via exempelvis nätet, då kan du som köpare inte se skicket på produkten förrän du har betalat och fått produkten hemskickad. Nedan följer några tips som du kan tänka på vid begagnade köp:

Använd dig av bra sidor

Det är viktigt att använda sig av sajter som är optimala för dig som köpare. Det ska vara till både säljaren och köparens fördel och förenkla processen och kommunikationen mellan parterna. Det finns många bra köp- och säljsidor att använda sig av i detta syfte, de vanligaste är blocket.se och tradera.se men det finns även internationella sidor så som ebay.com. Genom att använda sig av dessa typer av sidor kan du enkelt se vilka säljare som är tillförlitliga, du kan till exempel läsa omdömen och kontakta säljaren vid eventuella frågor. Om du upplever att säljaren är oseriös eller att du inte får din produkt efter ett köp kan du kontakta supporten på den aktuella sidan för att anmäla detta. Vilket gör att andra personer inte utsätts för samma bedrägeri. Oftast krävs någon form av identifiering när ett konto skapas.

Betalning vid begagnade köp

Oftast är det du som köpare som förväntas betala innan du får din produkt, därför är det extra viktigt att vara noggrann med att säljaren är tillförlitlig. Du kan använda dig av olika betalningsmetoder beroende på vad säljaren har som alternativ. Vanligast är banköverföring eller betalning via Swish. Swish är praktiskt på många vis då transaktionen sker omedelbart. Ju snabbare säljaren fått pengarna på sitt konto desto fortare skickas din produkt till din angivna adress. Det kan även förekomma betalning via exempelvis PayPal, denna tjänst är mycket användbar då du i vissa fall kan få ersättning ifall köpet på något vis skulle krångla.

Övrigt att tänka på

Att handla begagnat både på nätet och i fysiska butiker för med sig många fördelar, du bidrar inte till den dåliga miljöpåverkan eller annan miljöförstöring på grund av tillverkning av produkter. Det är dessutom bättre för dig rent ekonomiskt då produktens värde minskat vilket resulterar i ett lägre pris. Även om produktens värde inte är detsamma som en ny produkt behöver det inte betyda att produkten är sämre. Det gäller bara att se och bedöma skicket, är det på nätet gäller det att kontakta säljaren och efterfråga ytterligare bilder på produkten för att tydligare kunna se.