Köpa en begagnad bil

Att köpa en sprillans ny bil är få förunnat och om man ska vara helt ärlig så är det knappast nödvändigt heller. Andrahandsvärdet på bilar är mycket högt och de flesta som idag äger en bil, gammal eller ny, risig eller i toppskick, står inte som förstahandsägare på fordonet. Och detta är inte bara dagens sanning, detta har stämt i alla tider sedan bilen uppfanns.

Bästa stället att hitta begagnade bilar

Det är enkelt att hitta en begagnad bil. De flesta återförsäljare av bilar har just begagnade bilar. Det är i regel mer vanligt att de säljer begagnade än nya fordon. Det är också mer säkert att köpa en begagnad bil från en välrenommerad återförsäljare än en privatperson om man inte själv är så kunnig. Ett tips är dock att alltid ha med sig någon som kan och förstår bilar när man ska köpa en ny. Att man alltid ska provköra bilen innan man köper den är också en given sak. På nätet finns det flera olika sajter där man kan handla bilar, men den sajt som de flesta i Sverige kopplar till just bilförsäljning är Blocket. Där finns det tusentals annonser med både nyare och äldre modeller i alla olika prisklasser. Här gäller det dock att vara försiktig. När man köper av en privatperson är det viktigt att vara säker på sin sak. Du vill inte köpa en bil som visar sig ha något slags problem efter att du har tagit över den. Olika bilmodeller har olika svagheter och oftast finns dessa att läsa om på nätet. Gör ordentlig research innan du köper en bil och om du känner dig osäker; ta med en vän.

Det finns även ett flertal olika annonstidningar där man kan hitta bilar till salu. Dessa tidningar hittar du i de flesta matvarubutiker och kioskers tidningsställ. De utkommer regelbundet och det är i regel ganska enkelt att hitta det man önskar i dem. Där säljs inte bara bilar utan det går även att hitta andra saker också. Sånt som TV-spel, fiskespön, tält eller kanske en moped.

Att köpa bil utomlands

Det är även möjligt att importera begagnade bilar från utlandet. Detta är dock en process som kan vara lite krånglig. På transportstyrelsens hemsida kan man läsa om vad man behöver göra för att importera en bil. Det är dock inte rekommenderat att importera bilar som finnas att köpa i det egna landet. Det enda som man får ut av detta är extra kostnader och en omständlig process med tull och registrering. Ofta är det heller inte möjligt att provköra bilen om man ska importera den från ett annat land. Tänk därför till innan du bestämmer dig för att göra detta och kolla en extra gång om fordonet som du önskar köpa inte finns att hitta i Sverige.

Att tänka på

Bilar kan kosta väldigt mycket pengar. Det är därför det är viktigt att vara säker på sin sak. Som nämnt ovan bör man ha med sig någon som är kunnig om bilar om man själv inte är det. Svenska bilar tar mycket stryk från vägsalt och liknande som orsakar rost. Se därför till att undersöka bilen noggrant innan du gör ett köp. Rost kan sprida sig och det är därför viktigt att kolla även under bilen om den har rostat.